Нанның картоп ауруынан сақтанып жүріңіз!

48 қаралу саны

Жазғы кезеңде, ауа температурасы 30-40С дейін жылынады, сондықтан да сатып алушылар нанның картоп ауруына шалдыққанын байқайды. Бидай ұнынан жасалған ақ нанда жағымсыз тәтті-қышқыл иіс пайда болады, нанның іші ылғалданған жабысқақ, кей жерлерде шикі қамырға ұқсас болып келеді.

Нанның картоп ауруы топырақта өмір сүретін микробы тудырады: картоп сөресі бацилюс, мезентерикус аурулары секілді вирустар өзінің белсенді спора түзілуінің арқасында өсімдік әлемінде кеңінен тараған. Сондықтан дәнді дақылдардың басым бөлігі ішінара немесе толық тұқымдалуға ұшырайды. Бұл өсімдіктің өсу процесінде де, дәнді дақылдарды жинау, тасымалдау, дәнді ұнтақтау кезінде де болуы мүмкін. Споралармен тұқымдалған дәндерден таяқ ұнға түседі, ол қалай болғанда да нанға, содан кейін адамның ас қорыту жолына түседі. Қышқыл орта картоп таяқшасының дамуын тежейді, сондықтан қышқылдыққа ие қара бидай нанында картоп ауруы сирек кездеседі.

Адам үшін картоп таяқшасы несімен қауіпті? 

Картоп таяқшасы адам үшін қауіпті емес, тек нанның бұзылу белгілері (жаман иіс, жабысқақ жұмсағы және т.б.) дамығанға дейін зарарланған нанды пайдалануға рұқсат етілген деп саналады. Нан картоп таяқшасының тіршілік ету өнімдерінің жиналуы салдарынан картоп ауруы дамығаннан кейін ғана зиянды болуы мүмкін, олардың арасында ақуыз ыдырауының улы өнімдері де болуы мүмкін. Картоп ауруына шалдыққан нанның әсіресе жағымсыз дәмі мен иісі адамға ұнамайды. Балалар мен иммунитеті әлсіреген адамдарда патогенді микроорганизмдер перитониттің дамуын, ішектің, буындардың, өт қабының қабынуын, тамақтан улануды (жүрек айнуы, құсу және бұзылумен улану) тудыруы мүмкін.

Нанның картоп ауруымен табысты күресу және нанды сапалы және қауіпсіз сақтау үшін келесі ұсыныстарды орындау керек:

  • нанды салқындатылған күйінде сатып алсаңыз;
  • нанды 24 сағаттан асырмай сақтауға және оны сатып алмауға кеңес беріледі;
  • ыстық кезеңде нанды тұрмыстық тоңазытқыштарда сақтаңыз;
  • сақтау үшін ағаш нан салғыштар мен таза мата қаптарын пайдаланыңыз;
  • аптасына 1-2 рет нан салғышты 1% сірке суы ерітіндісімен өңдеңіз.

Нанның картоп ауруының алдын алудың осындай шаралары, сондай-ақ таза сауда сөрелерінде желдетуге болатын орындарда сақталуы тиіс.

Дереккөз: ҚР ДСМ ТҚСҚБК сайты.

Пікір үстеу

Э-пошта мекенжайыңыз жарияланбайды. Міндетті өрістер * таңбаланған